תורתי - התורה, זה עליך
פרשת ויגש
העימות והמפגש שבין י הודה ליוסף (מג, יח-ל) - הפרשה, מתחילה בפעולת ה"וייגש", מטעם יהודה, שערב באופן אישי לאחיו בנימין הצעיר, שכן, הוא יודע שחייבים ללבן את העניינים מול יוסף, גם במחיר של תקרית קשה אף אלימה. ובהתאם, הוא ניגש ליוסף, בספק נימוס ובספק תקיפות אך בגישה שבמסגרתה הוא אינו מותיר מקום לספקות באשר לנחישותו. יהודה מסביר כי בנימין ירד למצרים על-פי בקשת יוסף וזאת, למרות חוסר שביעות-הרצון של יעקב לקחת את בנו עם האחים למצרים, בעיקר לאחר שהוא כבר שכל בן אחד. ואנו למדים מהתורה, שיהודה, ערב אישית בפני יעקב, להחזרתו של בנימין עד כי לא יוכל עתה לחזור לארץ כנען בלי האח הצעיר.
תקציר פרשת השבוע
פרשת השבוע - פרשנות קבלית
פרשת "ויגש", הקרויה כך על שם המילה הראשונה שבה, עוסקת בעיקרה בשני מושגים בסיסיים שמנהלים את חיי האדם והכוונה היא ל"תפילה" ו"גאולה". תפילה, היא מצידו של מי שהולך בדרך הרוחנית, מתחיל להבין איזה גילוי לדרוש ובהתאם, מכיר בגודל מצוקתו לישועה אישית שכן, אין האדם יכול לגבור על היצר הרע, על האגואיזם, סתם כך. גאולה, היא עניית התפילה של מי שמתפלל באמת, היינו, שהבין לאיזה צורך מדויק הוא התפלל. שהרי אנחנו רואים שבני האדם אינם חדלים להתפלל כל העת, ביודעין או שלא ביודעין. מאווי לבנו, הם תפלות. עם זאת, לא מן הסתם כתוב שהבורא שומע רק את מי שמתפלל באמת. ולהתפלל באמת, פירוש הדבר הוא להתפלל על האמת. לדעת את גודל השקר שבו אנו נמצאים ובהתאם לכך, לדרוש את האמת, למרות הפער שמגלה האדם.
התורה זה עליך - פרשנות חלק 1
הפקת לקחים, היא חלק בלי נפרד מפרשת "ויגש" אשר מרמזת בחלקה על עוונות וכפרת עוונות, שהם חלק בלתי נפרד ממסעו הרוחני של מי שמבקש קשר, עם הכוח העליון. שכן, חטאיהם של האחים כלפי יוסף, אחיהם הקטן, היא דבר מה שעליו הם היו צריכים לתת את הדין ולעשות חשבון נפש עם עצמם, תוך הרגש החרטה שפיעם בהם עקב מכירת האח, תוך גרימת הצער לאביהם, יעקב אבינו. שהרי, במשך כל התקופה הזו אשר בה אבד הקשר עם יוסף, היה בטוח יעקב שבנו מת וכפי שמובא בכתובים הוא התאבל עליו וסבל קשות ומכאן, הובילו הדברים לכך שבסופו של עניין החלו האחים, עשרת השבטים, להבין את חומרת מעשיהם ולכפר עליהם. כלומר, להפנים את גודל העוון שהם הביאו על עצמם ועל יעקב אבינו וכהשלכה, היה עליהם להשיג כפרה על העוונות הללו, שנגרמו.
התורה זה עליך - פרשנות חלק 2